Årets förebild(t)​ 2021 – Emma Frans

Bildtska släktföreningens första stipendiat
– utsedd till Årets förebild(t) 2021 – är 

EMMA FRANS!

Emma Frans är en tolkare och överbryggare från det vetenskapligt svårförståeliga till det begripliga och tillgängliga i avgörande och obegripliga ödesfrågor som Covid-19. Emma har samtidigt kritiskt resonerat om väsentliga uppgifters trovärdighet. Hon beskriver allt med en humoristisk, lätt satirisk och välbehövlig knorr.

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. 2018 fick Emma Frans Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även 2017 till Årets folkbildare. Emma utsågs nyligen av regeringen till demokratiambassadör, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige. Emma Frans fick också 2020 radiopriset Guldörat och Sociala medier-priset.

Bildtska släktföreningens stipendiekommitté har bestått av två externa medlemmar – Eva Hamilton som är ordförande i Luleå Universitet och tidigare vd för SVT och Jonas Hafström som är ordförande i Lunds universitet och bl.a. tidigare ambassadör i Washington – samt föreningens ordförande Nils Bildt.

Prisutdelning skedde den 26 januari 2022 på Medelhavsmuseet. Emma Frans höll ett kort anförande följt av ett samtal med bl a  Carl Bildt. Här finner du dokumentation från eventet: bilder och videofilmer.