Hem » Årets förebild(t) » Ted Boheman (2022)

Svenska Bussarna är ett privat initiativ som startades av Ted Boheman och sex vänner från Stockholm den 28 februari 2022. De hade fram till början av 2023 genomfört 11 resor, skänkt 14 fordon, 3 ambulanser, c:a 60 ton förnödenheter, hjälpt 700+ kvinnor och barn till säkerhet i Sverige och andra länder i Europa samt delat ut 300 julklappar till barn i Ukraina.

Svenska Bussarna anpassar arbetet efter situationen i Ukraina så att det stöd som de ger är det som behövs mest. På webbsajten Svenska Bussarna redogörs för några av de resor som gjorts. Svenska Bussarna har utfört en mängd resor med olika fokusområden, här några:

  • Maj 2022 – Ternopil Regional Hospital: Fokus på medicin och kylbilar för att transportera mat till frontlinjen och sedan hemtransport av avlidna soldater.
  • Oktober 2022 – Kharkiv: Fokus på att samla in ambulanser, varma kläder och elverk inför vintern.
  • December 2022 – Julklappsutdelning: Julklappar gjorda av barn i Sverige delades ut på olika barnhem i Ukraina.

Svensk Bussarna vill vara ett komplement till de större organisationerna genom att vara snabbfotade, flexibla och öppna för nya idéer. Initiativet är extremt mycket större än de sju som startade det och utan dem som konstant stödjer Svenska Bussarna skulle stödet till Ukraina aldrig kunna fortsätta. Det är volontärer, arbetsgivare som medger arbetstid för resor, företag som donerar såväl pengar som förnödenheter, stiftelser och enskilda. Svenska Bussarna vill med transparens visa hur varje gåva gör skillnad. Nästa resa är planerad till mars 2023 och fokus för resan ligger på att samla in fordon, medicinskt material, elverk, pengar och förnödenheter.

Prisutdelningen i bilder

Fotografier: Olle Axenborg och Fanny Wallér