Hem » Årets förebild(t) » Dimitris Constantinou (2023)

I ett samhälle där gängkriminalitet och utanförskap utgör en alltmer påtaglig realitet, är det viktigare än någonsin att lyfta fram de som går mot strömmen. Svenska samhället, liksom många andra, kämpar med dessa utmaningar. Statistiken är tydlig; antalet brott relaterade till gäng och narkotika har ökat märkbart under de senaste åren, vilket speglar en oroande trend av växande utanförskap och alienation.

Mot denna bakgrund framträder årets pristagare och det initiativ som han startat inte bara som en strimma ljus, utan som en kraftfull strålkastare som riktar sig mot de mörkaste hörnen av vårt samhälle. Med en ungdom präglad av kriminalitet och utanförskap, valde vår pristagare att bryta med sitt förflutna och istället skapa en väg framåt inte bara för sig själv utan även för andra. Hans resa från Skärholmens gator till att bli en symbol för hopp och förändring är inget mindre än inspirerande. Genom att grunda Team Storebror har årets pristagare kanaliserat sin erfarenhet till att stödja ungdomar som står vid ett vägskäl, ofta frestade av samma mörka vägar som en gång var hans verklighet.

Ett konkret exempel på Team Storebrors arbete är deras uppsökande verksamhet i Stockholms förorter, där de möter ungdomar direkt i deras vardagsmiljöer. Genom att organisera aktiviteter och samtal där dessa unga kan känna sig sedda och hörda, skapar Team Storebror alternativa vägar till en framtid bortom kriminalitet. Ett minnesvärt ögonblick var när de förvandlade en övergiven innergård till en mötesplats för gemenskap och lärande, vilket direkt påverkade lokalområdets atmosfär och gav de unga en känsla av tillhörighet och hopp.

Hans resa och arbete med Team Storebror exemplifierar precis vad detta pris står för. Det handlar inte bara om att agera förebild genom ord, utan genom handlingar som har kraften att förändra både individers liv och samhället i stort.

2023 års vinnare av ”Årets Förebild(t)”: Dimitris Constantinou.

Mer information

Team Storebrors hemsida: teamstorebror.se

X/Twitter: @Dim127113

Instagram: @teamstorebror

Bilder från prisceremonin

15 februari 2024 på Medelhavsmuseet